Wat is het stedelijke gebied van Utrecht?

In het stedelijke gebied van Utrecht, waarvan ook onder andere de gemeenten Zeist en De Bilt deel uitmaken, wonen ruim 660.000 mensen. De stad maakt deel uit van de G4, een samenwerkingsverband van de vier grootste steden, waartoe ook Amsterdam, Rotterdam en Den Haag behoren.

Wat is een stad of gemeente in Utrecht?

Utrecht ( uitspraak ( info / uitleg); Stad-Utrechts: Utreg of Utereg) is een stad en gemeente in Nederland en de hoofdstad van de provincie Utrecht. Met 352.866 inwoners op 1 januari 2019 is Utrecht qua inwonertal de vierde gemeente van Nederland.

Wat is de naam Utrecht?

De naam Utrecht. De naam Utrecht is afkomstig van het Latijnse Traiectum en duidt op een plaats waar in de Romeinse tijd de rivier de Rijn doorwaadbaar of over te steken was. De ‘U’ komt van het Oudnederlandse woord uut, dat ‘benedenstrooms’ betekent – Utrecht moet dus begrepen worden als ‘Trecht benedenstrooms’.

Waar ligt de hoofdstad van Utrecht?

In het midden van de provincie ligt de hoofdstad Utrecht. Dit is de grootste stad van de provincie. Een andere grote stad is Amersfoort. Tussen de twee steden in ligt de Utrechtse Heuvelrug. Door Utrecht heen lopen de rivieren de Oude Rijn, de Kromme Rijn en de lek.

Wat is het inwonertal van Utrecht?

Met 352.866 inwoners op 1 januari 2019 is Utrecht qua inwonertal de vierde gemeente van Nederland. Deze inwoners zijn verdeeld over vier woonplaatsen, te weten Utrecht met 304.025, Haarzuilens met 540, Vleuten met 26.390 en De Meern met 21.535 inwoners. De Meern, Vleuten en Haarzuilens zijn van oorsprong dorpen.

Wat is er te vinden in Utrecht?

Utrecht is een stad met veel jongeren en relatief weinig ouderen. In Utrecht wonen ruim 64.000 studenten; er is een aantal universiteiten, hogescholen en ROC’s te vinden, waarvan de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht de talrijkste zijn. Het uitgaansleven is hier grotendeels op afgestemd.