Wat zijn Smetplekken baby?

Smetplekken zijn een schimmelinfectie van de oppervlakkige huid. Bij baby’s vind je ze vooral in de huidplooien van de oksels, nek en billen, dan noemen we het luieruitslag. In deze plooien is het vaak warm, vochtig en schuurt de huid tegen elkaar aan.

Wat te doen aan Smetplekken lies?

In het kort

  1. Bij liesschimmel zitten er in de liezen rode plekken met schilfertjes langs de randen.
  2. Was uw huid het liefst zonder zeep.
  3. Droog de huid goed af met een handdoek.
  4. Liesschimmel behandelt u met antischimmelcrème.
  5. Meestal is de huid binnen twee tot vier weken genezen.

Wat is een Smetplek?

Intertrigo is eczeem in de huidplooien (liezen, onder de borsten, buikplooien, bilnaad). Het ontstaat door een combinatie van vocht, warmte en wrijving. In het vochtige klimaat van de plooi kunnen bacteriën en/of schimmels gaan overgroeien.

Wat doen tegen Smetplekken baby?

Zie je een beginnende smetplek bij je baby, dan helpt het vaak om de huid op die plek zo goed mogelijk droog te houden. Zo voorkom je dat de smetplek echt doorzet. Zie je bij je baby al een duidelijke smetplek? Dan kun je die behandelen met zinkzalf of een zalf met de stof zinkoxide.

Welke Zinkzalf voor mijn baby?

De lijst

Aantal ingrediënten
1 Sudocreme (Sudocrèm) 16
2 Bepanthen Baby Zalf 12
3 Weleda Calendula Baby Billenbalsem 17
4 Naïf Baby Diaper Cream 19

Hoe behandel je een Smetplek?

Om smetten te voorkomen is het belangrijk om de huidplooien zo droog mogelijk te houden. Was daarom de huid in de plooien elke dag zonder zeep of anders met zeep zonder parfum. Spoel de zeepresten goed weg. Dep de huid goed droog, doe dit voorzichtig.

Wat gebruiken bij Smetplekken?

Tips bij smetplekken

  1. Gebruik bij acute, nattende smetplekken koude kompressen voor snelle verlichting. Dit kan je doen door een theedoek nat te maken en op de smetplek te leggen.
  2. Met een zinkzalf zonder parfum of alcohol kan je de smetplekken verzorgen.
  3. Vermijd wrijving van de huid.

Wat is er aan de hand bij smetten?

Smetten van de huid is een veel voorkomende huidafwijking. De kenmerkende rode plekken ontstaan in huidplooien door warmte, vocht en wrijving. Deze kunnen langzaam verergeren en geïnfecteerd raken door een huidschimmel.

Hoe herken je smetten?

Hoe herken ik smetten? De huid is rood; soms zijn er schilfertjes, is de huid vochtig of zijn er scheurtjes in de huid zichtbaar. U kunt last hebben van pijn, jeuk en/of een onaangename geur.

Doen Smetplekken pijn?

Doen smetplekken pijn? Vaak merkt je baby er weinig van als hij een smetplek heeft, in principe doet het geen pijn. Maar in sommige gevallen kan je baby er wel last van hebben, zeker als het gaat om een grote of ernstige smetplek die erg nat is. De plek kan gaan jeuken of er kunnen pijnlijke kloofjes ontstaan.

Hoe gebruik je talkpoeder baby?

Met talkpoeder blijft de babyhuid schoon, zacht en droog. Je kunt bijvoorbeeld na het badderen talkpoeder voor je baby gebruiken. Droog je baby eerst goed af met een hydrofiele luier. Daarna kun je talkpoeder in de huidplooitjes strooien om huidirritaties te voorkomen.