Wat zijn de endocriene klieren?

klieren met inwendige (of interne) secretie. Dit zijn organen zonder afvoerbuis naar buiten of naar een inwendige holte, die hun produkten, de hormonen, rechtstreeks aan het bloed afgeven.

Wat produceren endocriene klieren?

Endocriene klieren zijn: de hypofyse, een kleine maar belangrijke en gecompliceerde klier gelegen in de hersenen. Deze klier produceert een scala aan hormonen die veel veranderingen in het lichaam regelt. Zelfs de menselijke stemming hangt deels af van de stoffen die deze klier produceert, of juist niet.

Wat zijn de Hormoonklieren?

orgaan dat hormonen aan het bloed afgeeft. Bijvoorbeeld: hypofyse, alvleesklier.

Wat zijn Klierproducten?

Klieren die wel een afvoergang hebben heten exocrien, of klieren ‘met uitwendige afscheiding’. Hun klierproduct komt in het ‘uitwendig milieu’ (buiten het lichaam) terecht. Voorbeelden van deze klieren zijn de speekselklieren (en overige spijsverteringsklieren), zweetklieren, talgklieren.

Waaruit bestaat het hormoonstelsel?

orgaanstelsel bestaande uit organen en klieren die hormonen maken en afgeven. Hormonen worden vervoerd via het bloed en regelen allerlei lichaamsprocessen, zoals ademhaling, bloeddruk, hartslag, spijsvertering, slapen en voortplanting. Betrokken organen zijn o.a. de hypofyse en schildklier.

Welke organen bestaan uit endocrien weefsel?

Gecombineerde endo- en exocriene klieren pancreas of alvleesklier; produceert naast de hormonen insuline, glucagon, gastrine en somatostatine ook enzymen die helpen bij de spijsvertering.

Welke klier produceert oxytocine?

Oxytocine is net als ADH een cyclisch nonapeptide geproduceerd in de hypothalamus. Het wordt vervolgens getransporteerd naar en opgeslagen in Herringlichaampjes bij axon-uiteinden in de neurohypofyse en kan hier worden afgegeven.

Welke hormonale klieren zijn er?

Hormonen worden gemaakt in een verschillende klieren:

  • Hypothalamus en hypofyse.
  • Pijnappelklier of epifyse.
  • Schildklier en bijschildklieren.
  • Bijnieren.
  • Alvleesklier of pancreas.
  • Thymusklier of zwezerik.
  • Eierstokken of zaadballen.

Welke Hormoonklieren zijn onderdeel van het endocriene stelsel?

De hypothalamus en de hypofyse zijn endocriene (hormoon afscheidende) orgaantjes/klieren, die onderdeel uitmaken van het hormonale stelsel. De hypofyse is een belangrijke klier, gelegen in de holte van de schedelbasis en heeft de grootte van een erwt.

Welke klier is buisvormig?

De benaming “tubulo-alveolair” wordt gebruikt voor klieren en klierweefsels die beginnen als een buisvormige vertakking en uitmonden in een alveool. Voorbeelden van dergelijke klieren zijn de speekselklieren en de melkklier.

Wat voor klieren zijn er?

Welke organen horen bij het hormoonstelsel?

Hun voornaamste functie is de productie van hormonen. De belangrijkste klieren van het hormoonstelsel zijn de hypofyse, de hypothalamus, de schildklier, de bijschildklieren, de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier (pancreas), de bijnieren, de zaadballen en de eierstokken.