Waarom kinderalimentatie tot 21 jaar?

Kinderalimentatie tot welke leeftijd? De wettelijke plicht tot het betalen van kinderalimentatie eindigt in principe als uw kind 21 jaar wordt, tenzij uw kind kan aantonen dat het zelf niet in zijn levensonderhoud kan voorzien en dus nog behoeftig is.

Hoe lang moet ik alimentatie betalen voor mijn kind?

Kinderalimentatie wordt aan de verzorgende ouder betaald, totdat het kind meerderjarig is (18 jaar). Ouders hebben voor hun kinderen van 18, 19 en 20 jaar een ‘voortgezette onderhoudsplicht’. Dat wil zeggen dat zij de kosten van levensonderhoud en studie moeten betalen.

Is kinderalimentatie verplicht?

De niet-verzorgende ouder is verplicht om financieel voor de kinderen te blijven zorgen. Dit heet een onderhoudsplicht of alimentatieplicht. Het bedrag dat voor het onderhoud van de kinderen wordt betaald heet de kinderalimentatie.

Hoe lang alimentatie betalen voor kind Belgie?

Hoe lang moet ik alimentatie betalen? De onderhoudsbijdrage die ouders voor hun kind betalen blijft verschuldigd totdat het kind zelf in zijn onderhoud kan voorzien dmv een eigen inkomen.

Heeft kinderalimentatie invloed op bijstand?

Heeft u bijstand en krijgt u partneralimentatie en/of kinderalimentatie? Dan geldt deze alimentatie als inkomen. De gemeente houdt hiermee dan rekening bij het vaststellen van uw bijstandsuitkering.

Kun je kinderalimentatie weigeren?

Het is verplicht om alimentatie te betalen bij een scheiding. Je moet financieel voor de kinderen en voor elkaar zorgen. Het is dus strafbaar als je geen alimentatie gaat betalen wanneer dit wel zo is afgesproken. Je kunt door de rechter zelfs een lijfsdwang opgelegd krijgen.

Is het verplicht om partneralimentatie te betalen?

U bent in principe verplicht om partneralimentatie te betalen als uw ex-partner na de echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om in haar (of zijn) levensonderhoud te voorzien. Daarbij wordt rekening gehouden met uw levensstandaard ten tijde van het huwelijk.

Hoeveel bedraagt het onderhoudsgeld voor een kind?

In het ene gezin is er 100 € per kind verschuldigd, terwijl in het andere gezin 400 € per kind een correct bedrag is. Iedere situatie is uniek. Het berekenen van alimentatie is dus maatwerk, waarbij de nieuwe rekentool meer duidelijkheid kan geven over de mogelijkheden.

Hoeveel alimentatie moet ik betalen voor een kind?

In een gemiddeld gezin met twee kinderen en een modaal inkomen kost een kind volgens het NIBUD per maand ongeveer € 400,-. Op basis van het TREMA-rapport komt de kinderalimentatie dan per kind uit op € 140,- per maand. Meestal liggen de bedragen voor kinderalimentatie tussen €100,- en €500,- per kind per maand.