Kan je bij een wortelkanaalbehandeling beter je kies laten trekken?

Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.

Kun je kiezen missen?

Eén missende voortand kan erg vervelend zijn, maar een ontbrekende kies achterin hoeft nauwelijks op te vallen. Als er meerdere tanden en kiezen missen sluit het gebit vaak niet goed op elkaar aan. Dat geeft functionele problemen, bijvoorbeeld bij het kauwen.

Hoe lang na wortelkanaalbehandeling een kroon?

Na de wortelkanaalbehandeling maakt uw tandarts uw tand of kies weer dicht met een vulling. Als de kies is verzwakt, kan een kroon nodig zijn. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee.

Kan niet kauwen na wortelkanaalbehandeling?

Enige dagen napijn na een wortelkanaalbehandeling is normaal, de pijn wordt met name gevoeld bij kauwen/dichtbijten, tikken of andere krachten op de tand/kies. In sommige gevallen was de ontsteking dermate groot dat het herstel langer zal duren en kunnen enige weken klachten aanwezig blijven.

Is ontsteking weg na trekken kies?

Deze vervelende ontsteking zal na 1 tot 2 weken vanzelf overgaan. Regelmatig uitspoelen van de holte met lauw (zout) water voorkomt dat er voedselresten in achterblijven en kan de genezing bespoedigen.

Kan je zonder kiezen eten?

Na het trekken moeten de wonden enige tijd gelegenheid krijgen om te genezen. Uw voortanden blijven dus voorlopig nog staan. In het begin is het zonder kiezen een beetje behelpen. Maar u zult zien dat het toch wel snel meevalt.

Wat zijn de opties na het trekken van een kies?

De getrokken tand/kies wordt vervangen door een dummy. Deze dummy heeft de vorm van de ontbrekende tand/kies en bevindt zich op/boven het tandvlees. Deze dummy wordt over het algemeen vast gemaakt aan de twee aangrenzende tanden/kiezen. Hiervoor moeten kronen worden gemaakt op deze tanden/kiezen.

Hoe lang niet eten na plaatsen kroon?

WAAR MOET IK NA DE BEHANDELING REKENING MEE HOUDEN? Na plaatsing van de kroon of brug kan een tand of kies tijdelijk wat gevoelig zijn. U kunt wel gewoon eten, drinken en poetsen. Zorg ervoor dat u de kroon of brug de eerste 24 uur niet maximaal belast.

Wat kan er fout gaan bij een wortelkanaalbehandeling?

Een tand of kies kan tijdens een wortelkanaalbehandeling beschadigd raken of breken. De tand of kies moet dan gerestaureerd worden. Tijdens de behandeling kunnen er perforaties ontstaan. Dit zijn onbedoelde openingen naar tandvlees of het kaakbot.

Wat als wortelkanaalbehandeling niet helpt?

Vaak wordt een controle röntgenfoto gemaakt van de tand of kies. Wanneer het wegnemen van de wortelpunt niet helpt of niet mogelijk is, zal de gehele tand of kiezen verwijderd worden. Om het gat op te vullen, kan gekozen worden voor een implantaat met kroon of voor een (ets)brug.