Hoe gebruik je een tillift?

Een tillift is een hulpmiddel voor mensen die niet of nauwelijks meer kunnen staan en bijvoorbeeld niet meer zelfstandig vanaf het bed in een rolstoel kunnen komen. Een tillift tilt je omhoog en iemand rijdt je vervolgens naar de plek waar je (rol)stoel staat.

Wat doet een tillift?

Het is een kleine hijskraan waarin iemand in een tilband of op een zitje wordt verplaatst van bijvoorbeeld een rolstoel naar een bed, douche/bad of naar een toiletstoel. Meestal is een tillift verrijdbaar, zodat de lift op verschillende plaatsen gebruikt kan worden.

Waar let je op bij een tillift?

Zorg dat het onderstel van de tillift niet te breed of te hoog is. Je moet overal goed onder kunnen komen en overal makkelijk tussendoor kunnen rijden. Wilt u in het bad getild worden? Dan dient ook het bad dus onderrijdbaar te zijn.

Waarom gebruik je een passieve tillift?

Een passieve tillift wordt ingezet bij zorgvragers die zelf niet actief kunnen participeren tijdens een transfer. De transfers met de passieve tillift gebeuren vaak vanuit of naar bed, (rol)stoel, toilet of andere hulpmiddelen zoals douchebrancards en douchestoelen.

Hoeveel soorten van tillift bestaan er en voor welke zorgvragers worden ze gebruikt?

De tilapparatuur wordt verdeeld in drie types; actieve, passieve en plafondliften. Deze tilliften worden vooral gebruikt in de thuiszorg, ziekenhuizen, revalidatiecentra en verzorgingstehuizen, maar ze kunnen ook bij gehandicapten thuis worden aangelegd.

Hoe werkt de Sara Stedy?

Met de Sara Stedy en Sara Stedy Compact kan één zorgverlener een bewoner of zorgvrager gedurende de hele dag helpen bij transfers van zitten naar staan. De Sara Stedy kan vroege mobiliteitsinitiatieven ondersteunen door zorgvragers aan te moedigen om actiever te zijn tijdens transfers van zitten naar staan.

Welke tilliften zijn er in de zorg?

Grofweg zijn er drie soorten tilliften:

  • de verrijdbare opstahulp (een verrijdbaar rek met een voetenplank waar je op kunt staan),
  • stalift (die helpt je tot stand),
  • de passieve tillift (die tilt je vrijwel passief op).

Wat kost een tillift huren?

Tillift huren | Vanaf € 35,-

Wat is een Toiletband?

De toiletband is bedoeld voor het toiletbezoek en biedt de mogelijkheid om een rechtstreekse transfer van (rol)stoel naar het toilet of postoel te maken. De tilband laat het zitvlak volledig vrij voor de toiletgang en het weghalen en aanbrengen van kleding en/of incontinentiemateriaal.

Wat is het verschil tussen een actieve en een passieve tillift?

De actieve lift helpt de cliënt bij het verplaatsen door middel van een band achter de rug. De cliënt is hierbij zelf (gedeeltelijk) actief. Bij een passieve lift wordt gebruik gemaakt van een tilmat, de cliënt hoeft dan geen inspanning te leveren.

Wat kost een passieve tillift?

Met een tillift kan je je laten transfereren van je rolstoel naar een bed of zetel. Enkel te gebruiken onder begeleiding van een verpleegkundige. De Birdie Evo Compact tillift wordt gebruikt om passieve transfers uit te voeren….INVACARE Tillift Birdie Evo Compact.

Vanaf €1739,44
CM-leden €1565,50

Wat is Stedy?

De Sara Stedy van Arjo is een opstahulp waarin je nog voor zover mogelijk actief kan meewerken bij het gaan staan en zitten. De Sara Stedy kan een oplossing zijn voor transfers van en naar stoel, toilet of de rand van het bed.