Wat voor grond heeft een orchidee nodig?

Reguliere potgrond Als je zo’n orchidee in de potgrond zet, kunnen de wortels niet ademen en sterven ze af. Vooral als de grond heel vochtig is blijft er bijna geen lucht over voor de plant. Geef je orchidee daarom altijd een luchtige bodem! Een megsel van boomschors werkt bijvoorbeeld goed.

Hoe orchidee doen bloeien?

Een uitgebloeide Phalaenopsis kan je snel opnieuw in bloei krijgen door de bloemstengels net boven het derde oog af te snijden en de plant enkele weken op een iets koelere plaats te zetten (tussen de 15 en 18°C).

Waarom valt mijn orchidee uit?

Orchideeën zijn tropische planten. Ze houden dus van warmte. En wordt het te koud, dan kunnen de knoppen en de bloemen eraf vallen. Zeker als de orchidee te nat wordt gehouden, op de tocht staat of te weinig licht heeft, gaat de bloei niet meer zoals het hoort.

Waarom bloeit mijn orchidee niet?

Je orchidee komt niet meer in bloei: mogelijk heeft ze te weinig licht, een tekort aan voeding, of heb je ze al jaren niet meer verpot. Besproei de bladeren elke twee tot drie dagen met lauw water (niet op de bloemen!), of zet de pot op een schaaltje met vochtige keien.

Kunnen orchideeën in gewone potgrond?

Bij het begin van de nieuwe groei kun je je orchidee verpotten. Gebruik hier luchtige grond voor, het liefst speciale orchidee potgrond. Gewone potgrond is namelijk veel te dicht, daar kan de orchidee niet in ademen. Je kunt ‘m ook na de groei verpotten, als de pot vol wortels zit.

Kan een orchidee op water?

Orchidee water geven De plant verlangt pas naar water, als de grond redelijk droog is. Geef de kamerplant daarom elke 7 á 10 dagen een scheutje water. Schenk het water op de grond en niet op de plant zelf. Zorg dat het water op kamertemperatuur is.

Hoelang duurt het voordat een orchidee weer bloeit?

De meeste orchideeënsoorten bloeien één keer per jaar zo’n zes tot tien weken. De bekende Phalaenopsis (ook wel vlinderorchidee of maanorchidee genoemd) is een uitzondering. Deze orchidee bloeit zo’n twee tot zes maanden en soms wel twee tot drie keer per jaar!

Hoe houd je orchidee over?

Voor alle soorten orchideeën geldt dat ze het mooist blijven onder ‘liefdevolle verwaarlozing’. Het volstaat om eens in de 10-14 dagen de kluit een half uurtje onder water met orchideeënvoeding te laten staan. Gebruik steeds water op kamertemperatuur. Laat daarna goed uitlekken.

Wat te doen als een orchidee uitgebloeid is?

Nadat de orchidee uitgebloeid is, mag je hem enkele weken op een koelere standplaats zetten. Let wel op dat de plant nog steeds voldoende licht krijgt. Als je de orchidee opnieuw wil laten bloeien, is het nodig om te snoeien. Knip oude takken terug tot boven het derde oog.

Kan een orchidee tegen zon?

Zet je orchidee niet in de volle zon. Het kan wel, maar is niet optimaal voor de plant. Heb jij je orchidee dus in de vensterbank staan, kijk dan eens of dit wel de beste plek is.

Wat doen met luchtwortels orchidee?

Als de orchidee luchtwortels heeft, hoeft u de plant niet weg te gooien. In dat geval kunt u de luchtwortels als nieuwe wortels gebruiken. Verwijder de rotte wortels en stop de luchtwortels in de pot met nieuwe grond.

Waar moet een orchidee staan?

Afhankelijk van de soort kan de standplaats lichtjes variëren maar over het algemeen zet je een orchidee op een warme en vrij vochtige plaats. De badkamer en keuken zijn ideaal maar ook in de woonkamer kan je een orchidee kwijt. Laat de temperatuur (‘s nachts) wel niet onder 16 graden zakken.