Wat eten egels in de herfst?

In de herfst eten egels zich vol met alles dat ze kunnen vinden: slakken, regenwormen, vruchten en paddenstoelen. Zo gaan ze goed opgevet de winter in, een periode waarin er veel minder voedsel te vinden is.

Kan je egels voeren?

Do: Je kunt ze ook bijvoeren met katten- of hondenbrokken, muesli, fruit, pindakaas of speciaal egelvoer dat je bij een dierenspeciaalzaak of tuincentrum kunt kopen. Don’t: Een schoteltje melk is uit den boze, dit kunnen egels niet goed verteren.

Wat kan je egels voeren?

Egels voeden zich voornamelijk met verschillende soorten insecten zoals rupsen, slakken en kevers. Maar ze lusten nog veel meer! Af en toe zal je egels betrappen op het verorberen van plantaardige voeding zoals vruchten, eieren, resten van menselijk eten en zelfs amfibieƫn.

Waarom egels voeren?

Egels ondervinden steeds meer problemen met het vinden van het voedsel. Insecten verdwijnen en aanhoudende droogtes komen steeds vaker voor. Je kunt egels helpen door bij te voeren. Om te voorkomen dat andere dieren (katten, vogels e.d.) het voer opeten kun je een speciaal egelvoerhuis maken.

Wat doet een egel in de herfst?

In de herfst gaan egels extra veel eten en bouwen ze een vetreserve op, zodat ze gezond en dik aan hun winterslaap kunnen beginnen. Ze doen dat in een holletje, dat ze bekleden met een dikke laag bladeren. Egels leven ‘s winters van hun vetreserves.

Waar slaapt een egel?

De winterslaap begint in oktober/november en duurt tot april/mei. Egels houden hun winterslaap in een winternest, dat wordt gemaakt van droge bladeren. Meestal doen ze dit onder een heg, een stapel houtblokken of bijvoorbeeld onder een schuurtje. Het is niet zo dat egels aaneengesloten slapen.

Hoe lang egels voeren?

De volwassen egels gaan eind november in hun winterslaap, en de jongere egels doen dit een maandje later. Tijdens deze winterslaap zal de egel zich voeden van de reserves die in de maanden ervoor opgebouwd zijn. Eind april of mei ontwaken egels uit hun winterslaap en gaan ze direct weer op zoek naar voedsel.

Welke kattenbrokjes voor egels?

Zeker geen melk, want daar zit lactose in en dat veroorzaakt diarree. Lactosevrije melk, zoals kattenmelk, mag wel. je kunt ook overdag waterschaaltjes neerzetten maar dan zijn de vogels er mee weg. Voer voor egels kun je bij de dierenspeciaalzaak kopen, maar ook honden- of kattenbrokken volstaan.

Wat eet en drinkt een egel?

Een egel drinkt ook melk, maar toch is het af te raden een schoteltje melk buiten te zetten: egels kunnen koeienmelk slechts gedeeltelijk verteren en krijgen maagproblemen. Vaak met de dood als gevolg. Melk mag bijgevolg nooit als enig voedsel buiten geplaatst worden en dient steeds verdund met water (1:1 verhouding)!

Hoeveel voer geef je een egel?

Zet het voer ‘s avonds neer en gooi voedselrestjes ‘s ochtends weg. Geef zoveel voer dat het in een nacht opgegeten wordt en zorg iedere dag voor voldoende vers water. Geef egels geen melk! De lactose in de melk zorgt voor darmklachten en egels worden er erg ziek van.

Wat is gevaarlijk voor een egel?

“Egels mogen absoluut geen melk”, vertelt De Jong. Ook is gif in de tuin funest voor de egel. “Slakkengif is het grootste gevaar voor de egel in woonwijken”, legt De Jong uit. “Slakkengif strooien is eigenlijk helemaal niet slim, want een egel kan meer slakken per nacht aan, dan het slakkengif.”

Wat is er bijzonder aan een egel?

De egel is een heel leuk en bijzonder diertje waar geen kwaad in zit. De egel herken je aan zijn bruine wildkleur en zijn stekels. Met zijn stekels beschermt de egel zichzelf tegen vijanden. Als er gevaar dreigt rolt hij zich namelijk op.