Wat betekend mastiek?

Mastiek maken is een ouderwetse term die in de Nederlandse en Vlaamse horeca gebruikt werd om “voorbereidende werkzaamheden” mee aan te duiden. Binnen de Nederlandse horeca wordt de term al bijna 20 jaar niet meer gebruikt voor de dagelijkse gang van zaken, binnen de Vlaamse horecabranche wel.

Wat is mastiek kleur?

Door het specifieke doel van mastiek is er niet echt veel variatie in het aanbod wat de kleuren betreft. Je hebt zwarte stopverf, witte mastiek, bruine mastiek en daar stopt het zowat. Een andere stopverf kleur is dan wel mogelijk, maar valt eigenlijk ook niet echt aan te raden.

Wat is mastiek in de keuken?

Mastiek is hars van de mastiekboom. Mastiek wordt al sinds de Griekse Oudheid in de keuken gebruikt, maar we vinden vooral gerechten met deze ‘tranen’ in Middeleeuws Arabische kookboeken. Mastiek geeft een zoet-bittere smaak aan gerechten en snoepgoed.

Wat is een mastiek dak?

Mastiek is een materiaal dat werd vervaardigd uit koolteerpek, zand en een vulstof. Het werd voornamelijk gebruikt als bedekking voor platte daken en werd daartoe geleverd in rollen die met vloeibaar pek aan elkaar moesten worden gekit. In deze betekenis werd een dakdekker vroeger ook wel een mastiekwerker genoemd.

Hoe herken je mastiek?

Zo is een mastiek dak zeer gevoelig voor weersomstandigheden. In de zomer zorgen de hoge temperaturen en de ultraviolette stralingen ervoor dat de teerachtige dakbedekking heel vloeibaar wordt. Daarentegen wordt een mastiek dak in de winter weer heel hard, brokkelig en broos.

Welke werkzaamheden horen bij mastiek?

(1901-1941) (horeca) het verrichten van lichte werkzaamheden, zoals het klaarzetten van de tafels, het leegmaken van de asbakken, het schoonhouden van de biljardtafels enz. De uitdrukking werd al opgenomen in Huizinga’s Handboek voor vreemde woorden (1953).

Wat is de kleur van stopverf?

Wanneer er geen of weinig bilirubine in de ontlasting zit krijgt deze een lichte, grijze kleur (ook wel getypeerd als stopverf). Dit kan veroorzaakt worden door een gebrekkige afbraak van bilirubine of een afsluiting van de galwegen. Bij deze vorm van ontlasting dient men een (huis)arts te raadplegen.

Wat is het verschil tussen Mise en Place en mastiek?

Mise-en-place is een term uit het Frans en het betekent zoiets als “alles klaarzetten op de juiste plaats”. Het verschil is dat de eerste altijd leidt tot een snellere service en mastiek maken niet. Een uitdrukking binnen de Nederlandse horeca is: “Een goede mise-en-place is het halve werk”.

Wat is overlagen dakbedekking?

Aanbrengen nieuwe laag bitumen over oude Dakdekkers gebruiken een brander tijdens het aanbrengen van bitumen dakbedekking. De nieuwe dakbedekking wordt verhit, de hitte maakt het bitumen vloeibaar en kleverig. De dakdekker plakt de laag vervolgens over de oude laag heen.

Wat weegt mastiek?

Grind met mastiek weegt maar liefst 50 tot 70 kg per vierkante meter en een meerlaagse dakbedekking 20 tot 30 kg per vierkante meter.

Wat zijn voorbeelden van voorbereidende werkzaamheden?

De voorbereidende werkzaamheden bestaan uit de mise-en-place en mastiek maken. Een uitdrukking binnen de Nederlandse horeca is: “Een goede mise-en-place is het halve werk”. Het betekent: Een goede voorbereiding leidt tot een vlotte en soepele service. Ook in de keuken vinden m.e.p.-werkzaamheden plaats.