Vem vet mest sa du b?

Det var i SVT:s klassiska frågesportsprogram Vem vet mest som Christopher Holmberg fick frågan. “Till vilken grupp vitaminer tillhör kobalamin; B eller E?” Christophers otydliga svar fick Sverige att undra: Sa han B eller E? Rickard Olsson, programledare, hörde B.

Vilken vitamin skyddar fettet i din kropp från oxidering?

C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn ur maten. Det är också viktigt för cellernas försvar mot fria radikaler; det skyddar fettlösliga vitaminer och andra fetter i kroppen mot oxidering (härskning).

Vad har mycket vitaminer i sig?

VITAMINER

Vitamin Livsmedel
A-vitamin Lever, matfett, ost och ägg
Vitamin B12 (kobalamin) Fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost
C-vitamin Frukt, bär och grönsaker
D-vitamin Fet fisk, ägg, kött och berikade livsmedel (t ex mjölk, margarin och matfett)

Vilka vitaminer är fettlösliga vad innebär det?

A-, D-, E- och K-vitamin är fettlösliga, medan övriga är vattenlösliga. Skillnaden är viktig eftersom det säger något om hur lätt ett överskott av vitaminer utsöndras eller lagras av kroppen. Fettlösliga vitaminer kan lagras i lever och fettvävnad.

Vem vet mest växelspak?

Den frågan fick Caroline från Malmö i TV-programmet Vem vet mest. Du som läser på Autonytt vet säkert att R står för Reverse och inte det svaret Caroline ger.

Vem vet mest Erik?

Nog hoppar man till då det ibland dyker upp en Uddevallabo i det populära frågesportprogrammet Vem vet mest. Idag var det dessutom dags för en välkänd Uddevallaprofil, Erik Olsson.

Vad är omättat fett bra för?

För en kvinna motsvarar det cirka 30 gram och för en man knappt 40 gram enkelomättat fett per dag. Bakgrunden till rekommendationen är att en större andel omättade fetter i maten kan bidra till minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Två tredjedelar av fettet vi äter bör vara enkelomättat och fleromättat.

Vad är det för skillnad på mättat och omättat fett?

Mättade fettsyror innehåller mycket väte, vilket gör att kedjan blir rak och stel. Enkelomättade fettsyror har tappat två väteatomer. I stället har det bildats en så kallad dubbelbindning, vilket gör att kedjan böjs. Denna böjning kallas cis-form.

Vilka vitaminer ska man äta för att må bra?

Topp 5 vitaminer & topp 5 mineraler

  • C-vitamin. C-vitamin fungerar som en antioxidant och bidrar därmed till att skydda kroppens celler mot oxidativ stress.
  • D-vitamin.
  • E-vitamin.
  • Järn.
  • Kalium.
  • Kalcium.
  • Magnesium.
  • Zink.

Vilka livsmedel innehåller mest B12 vitamin?

Vitamin B12 finns främst i animaliska livsmedel som fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost. Fermenterade produkter, alltså jästa eller mjölksyrade, kan också innehålla lite vitamin B12. Det finns även inaktiva former av vitamin B12 i kosten, särskilt i vegetabilier.

Vad menas med att en vitamin är vattenlöslig?

I kroppen bidrar alla de vattenlösliga vitaminerna vid kemiska omvandlingar som är grundläggande och som behövs i nästan alla kroppens celler, till exempel att få fram energi eller tillverka DNA. C-vitamin är dessutom en antioxidant. I princip kan de vattenlösliga vitaminerna inte lagras i kroppen.

Vad händer om man äter för mycket fettlösliga vitaminer?

Vitamin A och D och i viss mån vitamin E kan lagras i kroppen och därför finns det risk för skadliga koncentrationer vid överdosering. Överskott av de vattenlösliga vitaminerna (med undantag för vitamin B12) utsöndras däremot med urinen när vävnaderna mättats med dessa vitaminer 5.