Mikä mauste lampaalle?

Karitsan- tai lampaanliha kannattaa maustaa valkosipulilla sekä yrteillä. Rosmariini, timjami sekä minttu sopivat erityisen hyvin lampaalle. Täysi-ikäisen lampaan liha kannattaa aina marinoida, sillä marinadi mureuttaa lihaa. Käytä marinadiin yrttien lisäksi myös happoa, kuten viiniä, etikkaa tai sitruunamehua.

Onko karitsa hyvää?

Varma valinta on karitsa. Se on mureampaa, pehmeämpää ja hienosyisempää kuin aikuinen lammas. Myös nykyään lampaanliha maistuu erilaiselta sen mukaan, mitä eläin on syönyt. Maulavirta on päässyt näkemään, miten lampaat saavat eri ruokaa eri vuodenaikoina.

Mitä ruokaa karitsan jauhelihasta?

Karitsan jauheliha taipuu moneen – kokeile näitä reseptejä!

  1. Karitsaburgerit. Tuo vaihtelua pääsiäispöytään korvaamalla perinteinen karitsanpaisti rennosti karitsaburgereilla!
  2. Karitsaragu.
  3. Kreikkalaiset lihapullat eli Keftedes.
  4. Lammaskebakot.
  5. Jauhelihakeitto.
  6. Chili con carne.
  7. Kreikkalaiset pitaleivät.
  8. Lammaspiirakka.

Miten valmistaa lammasta?

Laita paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan, mutta varo osumasta luuhun, jos lampaanpaistisi on luullinen. Nosta lammas paistopussiin, sulje se ja leikkaa yhteen kulmaan ilma-aukko. Kypsennä meheväksi 125 asteessa. Kun sisälämpö saavuttaa 65 astetta, paisti on mehevää ja vielä aavistuksen punertavaa.

Mitä tehdä lampaanlihasta?

Pataan, pulliksi tai grilliin. Perinteisin tapa tehdä pääsiäislammas on lampaanviulu eli luullinen paisti. Suontausta kannustaa myös kokeilemaan muitakin ohjeita, kuten patoja ja vaikka pyöryköitä. Niitä voi valmistaa lammasjauhelihasta.

Mikä kastike lampaalle?

Kastike on omiaan lammas- ja karitsaruoille, mutta sopii myös kastikkeeksi muulle tummalle lihalle….Ainekset.

1 (125 g) sipuli
2 dl vettä
½ – 1 rkl maissitärkkelystä
1 prk (120 g) Valio smetanaa
1 rkl Dijon-sinappia

Onko karitsa lammas?

– Alle vuoden ikäiset ovat karitsoja ja niissä on hyvin vähärasvainen ja murea liha. Karitsan lihaskudos on hyvin pienisyinen. Yli vuoden ikäinen eläin on lammas, ja siinä on jo enemmän rasvakudosta. Lisäksi lihassyy muuttuu karkeammaksi.

Onko lammas terveellistä?

– Lampaan liha on terveellistä ja siinä mielessä ekologista, että lammas ei syö ihmiselle tarkoitettua viljaa. Lammastuotannossa ei ole tehotuotannon leimaa negatiivisessa mielessä. Tehokastahan tuotanto saa olla, mutta ei millä keinoilla hyvänsä, Rintala toteaa.

Mitä karitsan kanssa?

Perinteisten pääsiäislampaan ja -karitsan seurasta nauttivat yrtti-valkosipuliperunat sekä rosmariiniperunat. Kevyempien kasvislisäkkeiden ystävä kattaa pöytään valkosipuliparsakaalia ja paahdettua kukkakaalia. Mikäli riisi tai keitetyt perunat kyllästyttävät, kokeile tällä kertaa jotain muuta!

Mitä lammas syö?

Lammas tarvitsee energiaa, valkuaista ja muita ravintoaineita kasvuun, jälkeläisten tekoon ja tuottamiseen. Näitä se saa pääosin heinästä sen eri muodoissa, mutta eri kausina esimerkiksi uuhen valkuaistarve on suurempi ja silloin on tarpeen antaa lisäravinteita. Ruokinnassa rehun laatu on tärkeää.

Miten valmistan karitsan Kareen?

Laita kareet uunipellille tai uunivuokaan. Kypsennä loppuun 200-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia, kunnes karitsan sisälämpö on 54-55 astetta. Nosta kareet uunista ja anna levätä leikkuulaudalla 10 minuuttia. Leikkaa kareet kyljyksiksi ja tarjoa heti.

Mitä on Demi-glace?

Vaikein kastike on tumma niin kutsuttu demi-glace-kastike eli se tumma herkullinen kastike, jota tarjotaan ravintoloissa esimerkiksi härän- ja karitsanseläkkeiden kanssa. Demi-glace-kastikkeeseen tarvitaan voimakasta lihalientä. Kaupassa myytävillä fondeilla ja liemikuutioilla ei voi tehdä kyseistä kastiketta.