Hoe bitloos aan de teugel?

“Een bitloos hoofdstel legt de druk op de neus in plaats van in de mond. Maar al bitloos rijdend aan de neus trekken is niet beter dan een bit gebruiken. Je moet de teugels zo voorzichtig gebruiken alsof er een bit aan bevestigd zit, met microacties en zachte hulpen.

Waarom bitloos rijden?

Maar waarom doe je dit en welk bitloos hoofdstel moet je dan kiezen? Bij het gebruik van een hoofdstel met bit werkt de ruiterhand in op de mond van het paard. Met een bitloos hoofdstel werk je juist met druk op de neus in plaats van in de mond.

Wat is zagen met paardrijden?

Zagen is dat je steeds aan de linker en dan aan de rechter teugel trekt, en dit is echt NIET de bedoeling, je doet het paard er alleen maar pijn mee. Doordat het zeer doet zal hij zijn hals wel afbuigen, dus lijkt hij misschien aan de teugel te lopen, maar hij is absoluut niet ontspannen, en durchlässig!

Hoe begin je met bitloos rijden?

“Begin in de rijbaan of eventueel in een longeercirkel. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van doen, begin met de stap en breidt dit uit tot een rustig drafje en eventueel galop. Bijna alle paarden reageren positief op bitloos rijden, maar het is altijd even wennen voor ze”, legt Marieke uit.

Wat is een goed bitloos hoofdstel?

“Wanneer ruiters beginnen met bitloos rijden, kiezen zij vaak voor een kaakgekruist hoofdstel. Dit hoofdstel heeft de meeste drukpunten en geeft je daardoor als ruiter veel inspraak”, legt Marieke uit. Wanneer je de druk op de teugels opvoert, geeft het hoofdstel druk op de neus, wangen en achter de oren van je paard.

Waarom heeft paard een bit?

Een bit is een onderdeel gebruikt in de paardensport dat in de mond van het paard geplaatst wordt om de teugelhulpen door te geven. Men mag echter nooit in de mond trekken, en dit heeft ook meestal geen gewenst effect. Een bit ligt en werkt in op de lagen, het tandloze gedeelte van de paardenmond.

Welke bitloos hoofdstel is het beste?

QHP Bitloos hoofdstel Sunna Het is perfect als je meerdere bitloze hoofdstellen wilt uitproberen of gebruikt. Zo kun je kijken wat het beste bij jouw paard past. Dankzij de clips aan de touwtjes- en teugels kun je het makkelijk aanpassen. Het materiaal van dit bitloze hoofdstel is rundleer.

Hoe een paard voorwaarts neerwaarts rijden?

Voorwaarts staat voor voorwaarts met hoofd en de neus, neerwaarts met de hals. Dit in een rustig gedragen tempo. Wanneer dit op een correcte manier uitgevoerd wordt loopt het paard met een gedragen achterbeen, een achterbeen wat onder het lichaam naar voren wordt geplaatst. Dan ontstaat de schoftlift.

Hoe moet je wijken met een paard?

Je kunt je paard wijken voor het been aanleren in stap of in draf op de kleine volte. Daarbij maak je gebruik van de natuurlijke neiging van het paard om zijn achterhand uit te zwaaien. Hierbij open je de volte in voorwaarts zijwaartse richting en duw je je paard met je binnenbeen naar buiten.

Waarom hebben paarden een bit?

Wat is het beste hoofdstel?

Hoofdstelmaten Tabel

Hoofdstel Aanduiding op de website of label Geschikt voor
COB COB; CS; Volblut vele middelgrote pony rassen; D en E pony’s; Fjorden; Ijslanders; Haflingers; Tinkers
FULL FULL; FS; Warmblut de meeste volwassen paarden
XFULL XFULL; XFS de grotere paarden
Koudbloed XXFS; Kaltblut Belgische trekpaarden; Shires

Wat is een Sidepull hoofdstel?

De side pull is een bitloos systeem dat in werkt door wijken voor druk, zonder het paard in de mond te storen. De side pull is een ideaal bitloos hoofdstel om mee te beginnen vanaf het inrijden van een jong paard.